Ajatuksia ajankäytöstä

26.08.2020

Aika kuluu väistämättä, emme voi pysäyttää sitä emmekä muuttaa tai saada taipumaan toiveidemme mukaan.

Näin ollen olisi syytä ajatella, että emme voi hallita aikaa. Kun siis mietimme ajankäyttöämme ja ajanhallintaa terminä, ei asia ole niin yksinkertainen. Ajanhallintaa ei ole olemassa, vaan kyse on nimenomaan siitä, että ohjaamme ja hallitsemme itseämme ja tapaamme kohdata asioita.

Jokaisen meidän elämään kuuluu tietyt vastuut, se on väistämätöntä, mutta siihen voi saada helpotusta. Siihen on monia tapoja, selkeitä, toimivia ja sellaisia, joiden toimivuus selviää kokeilemalla. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. On siis tärkeää löytää omat työkalut, joilla hallita omaa tekemistä sekä suhtautumista asioihin, jotta sitä kullanarvoista aikaa jää kaikkein tärkeimmälle, eli elämiselle ja siitä nauttimiselle. Omasta elämästä voi itsensä ohjaamisella tehdä hieman lempeämpää.Haluan sinun rakas lukija tietävän, että on useita tapoja, joilla voit harjoitella tapaasi kohdata asiat ja hallita omaa tekemistäsi ajankäytöllisesti järkevästi. 

Alla on muutamia vinkkejä, joilla voit aloittaa. Voit valita omaan elämääsi ja itsellesi sopivan tuntuiset vinkit, joilla aloittaa. Muista kuitenkin, että muutos tapahtuu pikkuhiljaa ja toistoja tekemällä, joten kaikkea ei tarvitse kerralla ottaa käyttöön. Muista olla lempeä itsellesi. Kokeile, niin näet, mikä toimii sinulla ja tärkeintä onkin, mitkä saisit soljuvasti omaan arkeesi mukaan. 

  • Aseta tavoitteet päivällesi. Kirjoita konkreettisesti ylös paperille tai puhelimeen jo edellisenä iltana tai samana aamuna tärkeimmät asiat, jotka pitää saada päivän aikana tehtyä, ja joihin olet tyytyväinen. Priorisoi, ja ole realistinen suoritettavien asioiden suhteen. Suunnittelu on tärkeää, ja säästää sinua päivän aikana, kun olet jo etukäteen merkinnyt itsellesi tulevat tehtävät. Etukäteen suunnittelu auttaa sinua myös illalla rauhoittumaan ja nukkumaan paremmat yöunet, kun et mieti nukkumaan mennessäsi seuraavaa päivää ja kaikkea sitä, mitä pitäisi tehdä ja unohtuuko jotain tärkeää. Tästä ei tarvitse stressata, kun olet miettinyt jo tehtävät asiat ja kirjoittanut ne ylös, voit siis rauhoittua sänkyysi levolliseen uneen.

  • Edelliseen viitaten, priorisoi. Et välttämättä pysty, etkä voi tehdä kaikkea, mitä pitäisi. On siis tärkeää priorisoida.

  • Muista, että kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla elämässäsi. Jos asetat liian suuria tavoitteita, on todennäköisempää, että ne eivät tule osaksi arkea. On siis ehdottoman tärkeää, että aloitat pienin askelin. Esimerkiksi: herää 10 minuuttia aiemmin tai vähennä sosiaalisen median käyttöä 20 minuuttia. Tällä ajalla voit meditoida, lukea, halata tai harrastaa. Pieniä, mutta tehokkaita asioita pidemmällä tähtäimellä.

  • Aseta selkeät deadlinet. On helpompaa hallita omaa tekemistä ja siihen kuluvaa aikaa, kun tiedät, milloin mikäkin asia tulee olla tehtynä. Mikäli asetat kirjaamillesi tehtäville aikarajat, ne tulee tehtyä ja niitä on helpompi seurata.

  • Suunnittele ateriat etukäteen. Yllättävän paljon aikaa kuluu ruoan valmistukseen, miettimiseen ja viime hetkellä tehtyihin epäterveellisiin valintoihin. Jos itsetehty ruoka on sinulle tärkeää, käytä suunnitteluun aikaa ja tee ruokaa valmiiksi. Sekin riittää, että kirjoitat etukäteen, mitä haluaisit tai aiot syödä. Tämä vie paljon aikaa, mutta on varmasti sen arvoista.

  • Sano ei "multitaskingille". Se tarkoittaa siis sitä, että keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Monen asian tekeminen yhtä aikaa on aivoille kuormittavaa ja huonontaa tekemisen laatua. Se ei myöskään säästä aikaasi vaan siinä voi käydä päinvastoin, kun yrittää saada monta asiaa tehtyä kerralla, ei välttämättä saakaan tehtyä mitään loppuun saakka.

  • Sulje ulkopuoliset ärsykkeet. Kaikki, mikä voi häiritä keskittymistä, tulisi sulkea; puhelin, sosiaalisen median ilmoitukset jne. Ajatuksesi herpaantuu, ja vie yllättävän kauan aikaa, että saat sen palautettua kesken jääneeseen tehtävään.

  • Etätyön yleistyessä on mielelle ja keholle tärkeää jakaa työaika ja vapaa-aika. Luo työtila, josta poistuessa voit jättää ajatuksesi työstä sinne ja siirtyä viettämään vapaa-aikaa.

  • Muista pitää päivän aikana taukoja. 5-10 minuuttia riittää. Venyttele, juttele, lue tai mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä, anna aivojesi ja kehosi levätä.

  • Ja kaikkein tärkeimpänä pidän seuraavaa kohtaa. Opettele sanomaan ei. Luo omat rajasi, näin ollen pidät itsestäsi huolta ja osoitat myös muille sen, että tunnistat oman jaksamisesi rajat.

Toivottavasti saat näistä poimittua omaan elämääsi vinkkejä, jotka voit ottaa osaksi arkea. Kuuntele itseäsi, ole itsellesi lempeä ja johda itseäsi, jotta aikaasi säästyy omassa elämässäsi tärkeimmälle, oli se sitten mitä vain. 

- Viivi