Intuitio

06.08.2020

Mitä intuitio tarkoittaa sinulle? Miten intuitio sinulle ilmenee?

Useimmille meistä intuitio saattaa tarkoittaa samaa kuin vaisto, aavistus, "etiäinen" tai tunne. Intuitio voi olla myös tietämisen tapa, analyyttisen päättelyn rinnalla.

Yleisemmin intuitio määritellään siten, että tietää tietävänsä, muttei tiedä miten. Tietoisessa päättelyssä taas ihminen on tietoinen ajatuksistaan, jopa hyvinkin tarkasti: sitä tietää ajattelevansa juuri tiettyä ajatusta, ja voi myös tietää, mistä ajatus on peräisin.

Kehotuntemukset voivat olla oivallisia intuition tunnistamisessa. Kehoa kun on vaikea manipuloida. Kehotuntemuksia voivat olla esimerkiksi kylmät väreet ja vatsanpohjan tuntemukset. Itselläni intuitioon liittyy vahva rauhan tunne, luottamus, että tämä valinta on oikea. Kuitenkaan intuition hyödyntäminen ei tarkoita tunnereaktioiden perässä säntäilyä tai pelkojen ohjaamana toimimista. Ennemminkin intuition sitä, että oppii tunnistamaan ja tiedostamaan oman ajattelun ja päätöksen teon monipuolisuutta.

Ihailen lasteni autenttista tapaa olla intuitiivisia. Keväällä 7-vuotias tyttäreni osti ystävälleen syntymäpäivälahjaa. Myöhemmin, juhlien mentyä jo useampi viikko sitten ohi, hän palasi aiheeseen: "Ostin ystävälleni lahjan, jota hän oli juuri toivonut, vaikken tiennytkään sitä." Toivon sydämestäni, että hän pystyy säilyttämään intuitiivisuuden osana itseään koko koulutaipaleen. Lisäksi hiljattain leikin 3-vuotiaani kanssa leikkiä, jossa kämmenen sisään piilotetaan pieni esine, ja arvuutellaan, kummassa kädessä esine on. Hän "arvasi" joka kerta oikein, kun keskittyi tilanteeseen, oli läsnä. Kun hän ei enää jaksanut keskittyä leikkiin, ja huomio karkasi milloin minnekin, alkoi touhu mennä oikeasti arvailuksi, ja hän ei enää niin hyvin tiennyt, missä esine on.

Itse sain olla erään kesäisen viikonlopun vahvasti yhteydessä omaan intuitiooni. Luotsasin Valovoimainen nainen -miniretriittiä. Kokemus oli upea, suorastaan voimauttava. Intuitio on minulle kuin sisäinen ääni, sisäinen viisaus, jota kuuntelen, ja jonka perusteella teen valintoja. Minusta ikään kuin "tuntuu", mikä on oikea vaihtoehto.

Miniretriitin valmennusosuuksissa valitsin intuition ohjaamana juuri siihen hetkeen sopivat harjoitukset. Olin luonnollisesti kirjannut ja valmistellut teemaan sopivat harjoitukset ennalta, mutta vasta kyseisessä tilanteessa, intuitiooni luottaen, tein lopullisen päätöksen. Näin jokaisesta ryhmävalmennustilanteesta muotoutuu uniikki, vaikka teema onkin sama.

Pystyn luottamaan intuitioni ohjaukseen parhaiten silloin, kun olen vahvasti läsnä hetkessä, tässä ja nyt. Myös intuitiotutkija Asta Raami on todennut, että oleellista on tavalla tai toisella hiljentää ajattelua, sillä se edistää oivallusten syntymistä. Kun mieli on rentoutunut, meidän analyyttinen järjestelmämme ei ole haukkana vahtimassa, onko idea hyvä tai moittimassa muuten toimintaamme.

Mitä sinä tarvitset, jotta voisit paremmin kuulla tai luottaa omaan intuitioosi?

Lämmöllä Mia