Itsesi kokoinen elämä

21.07.2020

Mielemme ja kehomme viestien kuuleminen, tunnistaminen ja hyväksyminen ovat merkittävä voimavara hyvinvointimme ja onnellisuutemme löytämisessä sekä ylläpitämisessä.

Mitä sinun kehosi ja mielesi kertovat sinulle? Milloin olet viimeksi kuunnellut näitä viestejä?

Mielemme käsittelee tuhansia ja tuhansia asioita. Yhdessä hetkessä pohdimme, mitä syömme seuraavaksi, toisessa hetkessä suunnittelemme sujuvinta ajoreittiä ystävän luokse tai analysoimme jotakin, mitä tänään kuulimme. Mielemme on kuin juontaja, joka pukee sanoiksi sen, mitä ympärillämme tapahtuu. Paitsi että se ei pelkästään tyydy toteamaan, mitä tapahtuu vaan se analysoi, yhdistelee ja tekee oletuksia, jotka herättävät meissä tunteita. Kaiken lisäksi meistä jokaisella on oma maailmankuvamme sekä ainutkertainen tapamme huomioida ympäristömme. Tämän todellisuutemme pohjalta toimimme ja reagoimme. Mielellämme on valtava voima ja sen voima voi mahdollistaa tai supistaa mahdollisuuksiamme elää itsemme näköistä elämää. Tämä johtuu siitä, että mielemme tuottaa uskomuksia itsestämme ja omista kyvyistämme sekä uskomuksia ja oletuksia toisista ihmisistä.

Pohdi hetki: Millainen sinun todellisuutesi on? Jatka lauseita:

Myyjät ovat...

Suomi on...

Kehoni on...

En pysty...

Ollakseni onnellinen, tarvitsen...

Mielemme on inhimillinen ja näin ollen myös erehtyväinen. Se tekee havaintoja kokemansa ja arvomaailmansa pohjalta ja usein tämä nostattaa voimakkaitakin tunnereaktioita. Meillä on koko elämämme ajan mahdollisuus oppia ymmärtämään itseämme ja reaktioitamme laajemmin. Kun opimme ja omaksumme tunnetaitoja, saamme käytännönläheisiä keinoja ajatusten kyseenalaistamiseen ja omien uskomustemme muokkaamiseen. Tämä mahdollistaa meille taidon tunnistaa, ilmaista ja säädellä omia tunteitamme.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse käsitellä yksin mielemme sisällä, vaan voimme valjastaa viisaan kehomme avuksemme. Itseasiassa kehollamme on keskeinen rooli tunteidemme tutkimisessa ja kohtaamisessa sekä minäkuvamme ja itsetuntemuksemme vahvistumisessa. Kehomme on kotimme. Kuljemme sen kanssa koko elämämme ja suhteemme siihen voi vaihdella elämämme aikana. Jokainen meistä myös kokee kehonsa omalla tavallaan. Myös kehollamme on muisti. Kun kehoamme kosketetaan hellästi, se hehkuu ja kukoistaa. Kun kehoamme satutetaan, se sulkeutuu ja pyrkii piiloon. Voimme koskettaa itseämme ja toisiamme fyysisesti, kehomme kielellä, olemuksellamme, suhtautumisellamme ja sanoillamme. 

Tunnustele hetki: Mitä sinun kehosi kertoo? Jatka lauseita:

Kehoni muistaa...

Hengitykseni on...

Vatsassani tuntuu...

Pysyn pystyssä...

Käsissäni tuntuu...

Joskus koemme jotakin niin satuttavaa, että menetämme yhteyden kehomme ja mieleemme. Emme ole varmoja, mitä on tapahtunut. Emme muista, mitä on tapahtunut. Emme pysty pukemaan sanoiksi kokemaamme. Emme tunnista kehoamme ja sen kertomia viestejä. Joskus kannamme niin raskasta vastuiden ja velvollisuuksien taakkaa, että turrutamme itsemme. Keho suojelee meitä. Se ei puhu, mutta se antaa merkkejä, kuten turvotus vatsassa, kipu selässä, vanne rintakehän ympärillä, puristus kurkussa tai katse maassa.

Yhteyden saaminen omaan itsemme, kehoomme ja mieleemme antaa meille mahdollisuuden elää täyttä elämää omia ominaisuuksiamme vaalien. Rentoutuminen ja tietoinen läsnäolo antavat tilaa mielemme ja kehomme kuulemiselle. Kehomme ja mielemme ovat puolellamme, ne haluavat meidän parasta.

Tunne Työelämä- koulutuksessa kehon ja mielen yhteyden ymmärrystä pääset syventämään asiantuntijoidemme opastuksella. Saat keinoja niin itsesi kuin toisten laajempaan ymmärtämiseen ja kokonaisvaltaiseen tukemiseen muun muassa NLP:n, Mindfulnessin ja Positiivisen psykologian keinoin.

Kun haet koulutukseen nyt, saat 900 euron alennuksen koulutusmaksuun. Etu on voimassa 31.8.2020 saakka tai niin kauan, kun opiskelupaikkoja on tarjolla. Hakulomakkeen löydät täältä.

- Anne