Kun maanantai on viikon paras päivä

20.08.2020

Elämämme aikana havahdumme joskus pohtimaan, mitä me oikeastaan siltä tahdomme. Toinen päättää tavoitella työuraa, toinen panostaa talouteensa, yksi janoaa vapautta. Nämä saattavat jäädä haaveksi, kun "life happens" ja elämän perusrealiteetit astuvat kuvioon, murskaten haaveet. Haaveista luovutaan, kun omasta mielestä ei ollut vaihtoehtoja. Lopulta tilalle saattaakin astua katkeruus elämää kohtaan ja spiraali kohti pahoinvointia voi alkaa. Tässä ollaan moottoritiellä matkalla uupumukseen.

Mielenterveysongelmat kuormittavat yhteiskuntaa. Yle uutisoi, että mielenterveysongelmat syövät jo 5,3% bruttokansantuotteesta ja se on EU alueen korkeimpia lukuja. " Mielenterveyssyistä menetämme jopa 17 miljoonaa työpäivää vuositasolla". Ihminen on lukuisia kertoja todistanut olevansa hyvin muuntautumiskykyinen, mutta kaikella on rajansa. On useita yksittäisiä ilmiöitä, joiden summana pahoinvointi voi elämässämme kasvaa. On enemmän tekemistä kuin aikaa, kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Kun tietoisuus muiden "mahtavasta" elämästä on joka hetki läsnä sosiaalisessa mediassa, omat vaatimukset elämän lisääntyvät. Vaikuttimia on lukuisia.

Suhtautuminen helpottaa. On lohdullista tietää, että meillä on vain rajalliset keinot vaikuttaa maailmaan ympärillämme. Useat asiat tapahtuvat loogisena ketjuna, vaikka kuinka yrittäisimme niitä ohjata ja muuttaa. Tämä havainto auttaa ymmärtämään, että omassa kontrollissamme on täysin vain se, miten reakoimme ympäristöömme.

Hyvinvointi on yksilöllistä. Hyvinvoinnin syvimmässä päässä kaikki alkaa yksilön arvomaailmasta. Siitä, elääkö arvojensa mukaisesti vai onko jatkuvasti niiden kanssa ristiriidassa. Kun puhutaan hyvinvoivista yhteisöistä, koostuvat ne yksilöiden hyvinvoinnista ja siitä, että kaikille annetaan tilaa ja hyväksyntää. Hyvinvointi ei tarkoita vain fyysistä hyvinvointia (vaikka se toki auttaa moneen asiaan), vaan se on kokonaisvaltaista elämänhallintaa pohjautuen yksilön arvovalintoihin.

Johtajan hyvinvointi tarttuu. Työterveyslaitoksen tiedotteessa painotetaan johtajien roolia hyvinvoinnin edistäjinä, mutta mitäs jos esihenkilö onkin se, joka ei voi hyvin? Jos johtavassa asemassa oleva yksilö on energinen, iloinen ja täten onnellinen elämäänsä, se säteilee hänen vaikutuspiirissään. Hyvinvoiva johtaja tartuttaa mielialaansa alaisiinsa ja kollegoihinsa sekä pystyy konkreettisesti auttamaan muita saavuttamaan saman tilan.

Hyvinvointi on Business Draiveri! Maailmalla, kuin myös omassa kotimaassamme, on lukuisia menestystarinoita siitä, miten hyvinvointiin panostaminen on vaikuttanut yrityksiin ja yhteisöihin positiivisesti. Kun organisaation arvot keskittyvät toisten auttamiseen, hyväksymiseen, luottamuksen luomiseen ja itseohjautuvuuteen, näkyvät ne työnantajaimagossa sekä viivan alla. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun he saavat palvelua motivoituneilta työntekijöiltä. Lopputuloksena henkilöstöntuottavuus kasvaa.

Mitä sinä aidosti haluat ja tarvitset elämääsi juuri nyt?

- Niko